Τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά είναι γνωστά για την ανθεκτικότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Η προσεκτική φροντίδα χαλιών και το κατά καιρούς καθάρισμα, προσθέτει χρόνια στην ομορφιά και χρησιμότητά τους.
Μια φορά το χρόνο καλό είναι να σκουπίζετε και την ανάποδη πλευρά του χαλιού (μπορείτε και να αφήσετε το χαλί στρωμένο από την ανάποδη για μερικές μέρες ώστε να πέσει όλη η εγκλωβισμένη σκόνη στο δάπεδο).
Σημαντικό στη φροντίδα χαλιών, πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας για το καλοκαίρι γυρίστε τα ανάποδα και πατήστε τα όπως θα τα πατούσατε και από την πλευρά του πέλους τους. Με αυτόν τον τρόπο -μετά από μια βδομάδα- θα πέσει μεγάλο μέρος της σκόνης που έχει εισχωρήσει στη βάση τους και θα καθαριστούν καλύτερα. Με την ηλεκτρική σκούπα απορροφάτε τη σκόνη που έπεσε στο πάτωμα καθώς και αυτή που βρίσκεται πάνω στο πέλος του χαλιών.
Πολλές νοικοκυρές πριν αποθηκεύσουν τα χαλιά τους, τα τινάζουν στην βεράντα του σπιτιού τους. Αυτό όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αν το χαλί σκουπίζεται καλά και συχνά με ηλεκτρική σκούπα, άλλα μπορεί και να προκληθεί ζημιά στα στημόνια και τα υφάδια του χαλιού από τα δυνατά χτυπήματα. Στα μεταξωτά/ολομέταξα χαλιά -που είναι περισσότερο ευαίσθητα- είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται απλή ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης χωρίς βούρτσα περιστροφής.
Στη συνέχεια μπορείτε να φρεσκάρετε τα χαλιά σας με ξυδόνερο. Το λευκό ξύδι θα τα απολυμάνει επιφανειακά, θα απομακρύνει τη σκόνη και θα αναζωογονήσει τα χρώματά τους. Η αναλογία ξυδιού/νερού είναι 1/3 και εφαρμόζεται με ένα “πέρασμα” πανιού ή μαλακής βούρτσας –που έχετε τινάξει καλά- προς την φορά του πέλους του χαλιού. Στεγνώνετε το χαλί σας σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.
Φροντίστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να έχετε χρησιμοποιήσει τόσο νερό ώστε το χαλί να είναι μόνο λίγο και επιφανειακά βρεγμένο και σε καμία περίπτωση υγρό σε βάθος.
*(Πάντοτε πριν κάνετε οτιδήποτε να δοκιμάζετε την αντοχή των χρωμάτων σε ένα μικρό σημείο – άκρη του χαλιού).
Αν παρατηρήσετε ελεύθερες άκρες νήματος να προεξέχουν από την επιφάνεια του χαλιού μην προσπαθήσετε να τις τραβήξετε, απλά κόψτε τις με το ψαλίδι ίσια με την επιφάνεια του πέλους.
Η εταιρία Καχραμάνογλου συνιστά βαθύ καθαρισμό των χαλιών σας 1-2 φορές στα 5 χρόνια, ανάλογα με το χαλί και την χρήση και μόνο από εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια.
Συνίσταται η φροντίδα χαλιών σας από επαγγελματία όχι μόνο γιατί δεν γνωρίζετε τη συγκεκριμένη μέθοδο που απαιτεί το καθένα, αλλά και γιατί δεν θα μπορέσετε να τα ξεβγάλετε, να τα στραγγίσετε και να τα στεγνώσετε σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα τα χαλιά σας να ξεχειλώσουν, να ξεβάψουν ή και να ξεθωριάσουν.
Είναι σημαντικό να κινηθείτε γρήγορα στη περίπτωση λεκέ. Να μην αφήσετε να απορροφηθεί και να στεγνώσει βαθιά μέσα στο χαλί σας. Όσο πιο άμεσα τόσο πιο εύκολα θα τον διαλύσετε, θα απομακρυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και θα προλάβετε τυχόν αποχρωματισμό ή μόνιμη βλάβη.
Καλό να έχετε στο σπίτι σας, άσπρο ξύδι, καθαρή βενζίνη, άσπρο οινόπνευμα, ουδέτερο απορρυπαντικό και σόδα. Απορροφητικά πανιά ή χαρτιά θα σας βοηθήσουν να απορροφήσετε στην αρχή το υγρό μέρος του λεκέ.
Σημαντικό στη φροντίδα χαλιών, πριν οτιδήποτε βεβαιωθείτε για το ανεξίτηλο των χρωμάτων μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντας το στην άκρη του χαλιού σας. Αν το χαλί χρωματιστεί, απευθυνθείτε σε ειδικό ταπητοκαθαριστήριο. Αν το πανί δε χρωματιστεί, αρχίστε να καθαρίζετε με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο του και προς τη φορά του πέλους του χαλιού. Κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να τη διαδέχεται απορροφητικό πανί που θα απορροφά την υγρασία από το λεκέ. Μη μουσκεύετε πολύ την περιοχή του λεκέ. Στο τέλος στεγνώστε επιτόπια με το πιστολάκι μαλλιών. Θυμηθείτε την αλληλοδιαδοχή: εφαρμογή διαλύματος -απορροφητικό πανί για την υγρασία.