Χαλιά Καχραμάνογλου menu

Φροντίδα Χαλιών

Φροντίδα Χαλιών

Τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά είναι γνωστά για την ανθεκτικότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Η προσεκτική φροντίδα χαλιών και το κατά καιρούς καθάρισμα, προσθέτει χρόνια στην ομορφιά και χρησιμότητά τους.

 • Συνίσταται να σκουπίζετε το χαλί σας συχνά (1-2 φορές την εβδομάδα) για να απομακρύνετε χώμα και βρωμιά που μακροχρόνια τρίβουν και φθείρουν τις ίνες του χαλιού. Χρησιμοποιήστε άφοβα ηλεκτρική σκούπα και θυμηθείτε με την τελική σας κίνηση να στρώνετε πάλι προς την σωστή κατεύθυνση το πέλος, αποφεύγοντας τα κρόσσια.

Μια φορά το χρόνο καλό είναι να σκουπίζετε και την ανάποδη πλευρά του χαλιού (μπορείτε και να αφήσετε το χαλί στρωμένο από την ανάποδη για μερικές μέρες ώστε να πέσει όλη η εγκλωβισμένη σκόνη στο δάπεδο).

 • Προστατέψτε τα χαλιά από το ξεθώριασμα κρατώντας τις κουρτίνες τραβηγμένες, περιοδικά αλλάξτε τον προσανατολισμό του χαλιού για να μειωθεί η φθορά σε συγκεκριμένα σημεία.
 • Επίσης αποφύγετε τη τοποθέτηση γλαστρών πάνω ή δίπλα στα χαλιά, για την αποφυγή ατυχημάτων καθώς και συγκέντρωσης υψηλής υγρασίας, γεγονός που μπορεί να καταστρέψει τα χαλιά σας. Για τον ίδιο λόγο προσέξτε και τα σώματα καλοριφέρ που βρίσκονται κοντά σε αυτά.
 • Παράλληλα αποφύγετε στο βαθμό του δυνατού την τοποθέτηση βαριών αντικειμένων, γιατί κάνουν το πέλος να καθίσει και αφήνουν σημάδια (τα οποία βέβαια επανέρχονται στη περίπτωση που το χαλί είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες, όπως μαλλί και ζωικό μετάξι).τ
Σημαντικό στη φροντίδα χαλιών, πριν τα αποθηκεύσετε για το καλοκαίρι, είναι γυρίσετε τα ανάποδα και να πατήσετε όπως θα τα πατούσατε και από την πλευρά του πέλους τους. Με αυτόν τον τρόπο -μετά από μια βδομάδα- θα πέσει μεγάλο μέρος της σκόνης που έχει εισχωρήσει στη βάση τους και θα καθαριστούν καλύτερα. Με την ηλεκτρική σκούπα απορροφάτε τη σκόνη που έπεσε στο πάτωμα καθώς και αυτή που βρίσκεται πάνω στο πέλος του χαλιών. Πολλές νοικοκυρές πριν αποθηκεύσουν τα χαλιά τους, τα τινάζουν στην βεράντα του σπιτιού τους. Αυτό όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αν το χαλί σκουπίζεται καλά και συχνά με ηλεκτρική σκούπα, άλλα μπορεί και να προκληθεί ζημιά στα στημόνια και τα υφάδια του χαλιού από τα δυνατά χτυπήματα. Στα μεταξωτά/ολομέταξα χαλιά -που είναι περισσότερο ευαίσθητα- είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται απλή ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης χωρίς βούρτσα περιστροφής. Στη συνέχεια μπορείτε να φρεσκάρετε τα χαλιά σας με ξυδόνερο. Το λευκό ξύδι θα τα απολυμάνει επιφανειακά, θα απομακρύνει τη σκόνη και θα αναζωογονήσει τα χρώματά τους. Η αναλογία ξυδιού/νερού είναι 1/3 και εφαρμόζεται με ένα “πέρασμα” πανιού ή μαλακής βούρτσας –που έχετε τινάξει καλά- προς την φορά του πέλους του χαλιού. Στεγνώνετε το χαλί σας σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα. Φροντίστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να έχετε χρησιμοποιήσει τόσο νερό ώστε το χαλί να είναι μόνο λίγο και επιφανειακά βρεγμένο και σε καμία περίπτωση υγρό σε βάθος. *(Πάντοτε πριν κάνετε οτιδήποτε να δοκιμάζετε την αντοχή των χρωμάτων σε ένα μικρό σημείο – άκρη του χαλιού). Αν παρατηρήσετε ελεύθερες άκρες νήματος να προεξέχουν από την επιφάνεια του χαλιού μην προσπαθήσετε να τις τραβήξετε, απλά κόψτε τις με το ψαλίδι ίσια με την επιφάνεια του πέλους.
Αν θέλετε να καθαρίσετε μόνο τα κρόσσια του χαλιού σας κάντε το ρολό αφήνοντας το λίγο ξετυλιγμένο και τοποθετείστε το κάπου ψηλά (άκρη πάγκου – τραπέζιού) με τα κρόσσια να κρέμονται ελεύθερα εκτός αυτού.

Το πλύσιμο στα κρόσσια γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού με τη βοήθεια απαλού καθαριστικού για μάλλινα ρούχα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι. Συνίσταται πολύ καλό ξέβγαλμα του απορρυπαντικού και καλό στέγνωμα πριν την αποθήκευση.

Μην επιχειρήσετε να τα λευκάνετε με χημικά (χλωρίνη, λευκαντικά με βάση το χλώριο) γιατί υπάρχει περίπτωση να τα «κάψετε» και να σαπίσουν. Είναι κάτι που επιδιορθώνεται αλλά βέβαια κοστίζει αρκετά, ειδικά στη περίπτωση των χειροποίητων χαλιών.

 • Αρχικά σιγουρευτείτε πως το χαλί είναι τελείως στεγνό.
 • Κάντε το ρολό, πάντα με κατεύθυνση προς τη φορά του πέλους και χρησιμοποιήστε αντισκωρικά φυλλαράκια για τη προστασία του χαλιού.
 • Τυλίξτε το χαλί σε πρόχειρο βαμβακερό σεντόνι ή πάνινη θήκη, βάζοντας ξανά αντισκωρικά φυλλαράκια στα δύο άκρα του ρολού. Αν χρησιμοποιηθεί νάιλον κάντε μερικές μικρές τρύπες κατά μήκος ώστε το χαλί να αερίζεται.
 • Το ρολό του χαλιού δεν πρέπει να τοποθετείται όρθια αλλά οριζόντια για να μην τσακίζουν οι άκρες του από το βάρος. Καλό είναι να τοποθετείται σε κάποιο ύψος από το πάτωμα (ράφι) ώστε να προφυλαχθεί σε περίπτωση πλημμύρας.
 • Φροντίστε ο χώρος αποθήκευσης να είναι δροσερός, αεριζόμενος και χωρίς
*Υπάρχει η συνήθεια ένα χαλί για αποθήκευση να αφήνεται διπλωμένο σε σχήμα μεγάλου πακέτου. Στη περίπτωση που μείνει διπλωμένο για περισσότερο από 2 εβδομάδες, τα ίχνη από το δίπλωμα θα φαίνονται στο χαλί. Είναι επίσης πιθανό, με την πίεση που δέχεται εξαιτίας του διπλώματος, να κοπεί το στημόνι που είναι η βάση του χαλιού και αυτό απαιτεί ειδική επιδιόρθωση υγρασία.

Η εταιρία Καχραμάνογλου συνιστά βαθύ καθαρισμό των χαλιών σας 1-2 φορές στα 5 χρόνια, ανάλογα με το χαλί και την χρήση και μόνο από εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια.

Συνίσταται η φροντίδα χαλιών σας από επαγγελματία όχι μόνο γιατί δεν γνωρίζετε τη συγκεκριμένη μέθοδο που απαιτεί το καθένα, αλλά και γιατί δεν θα μπορέσετε να τα ξεβγάλετε, να τα στραγγίσετε και να τα στεγνώσετε σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα τα χαλιά σας να ξεχειλώσουν, να ξεβάψουν ή και να ξεθωριάσουν.

Είναι σημαντικό να κινηθείτε γρήγορα στη περίπτωση λεκέ. Να μην αφήσετε να απορροφηθεί και να στεγνώσει βαθιά μέσα στο χαλί σας. Όσο πιο άμεσα τόσο πιο εύκολα θα τον διαλύσετε, θα απομακρυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και θα προλάβετε τυχόν αποχρωματισμό ή μόνιμη βλάβη.

Καλό να έχετε στο σπίτι σας, άσπρο ξύδι, καθαρή βενζίνη, άσπρο οινόπνευμα, ουδέτερο απορρυπαντικό και σόδα. Απορροφητικά πανιά ή χαρτιά θα σας βοηθήσουν να απορροφήσετε στην αρχή το υγρό μέρος του λεκέ.

Σημαντικό στη φροντίδα χαλιών, πριν οτιδήποτε βεβαιωθείτε για το ανεξίτηλο των χρωμάτων μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντας το στην άκρη του χαλιού σας. Αν το χαλί χρωματιστεί, απευθυνθείτε σε ειδικό ταπητοκαθαριστήριο. Αν το πανί δε χρωματιστεί, αρχίστε να καθαρίζετε με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο του και προς τη φορά του πέλους του χαλιού. Κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να τη διαδέχεται απορροφητικό πανί που θα απορροφά την υγρασία από το λεκέ. Μη μουσκεύετε πολύ την περιοχή του λεκέ. Στο τέλος στεγνώστε επιτόπια με το πιστολάκι μαλλιών. Θυμηθείτε την αλληλοδιαδοχή: εφαρμογή διαλύματος -απορροφητικό πανί για την υγρασία.

 • Για υγρούς λεκέδες απορροφήστε αμέσως ταμπονάροντας με ένα καθαρό στεγνό πανί ή βετέξ χωρίς να τρίψετε (γιατί έτσι επεκτείνεται) και επαναλάβετε και με υγρό πανί.
 • Αν ο λεκές επιμείνει χρησιμοποιήστε σόδα για υγρούς χρωματιστούς (ουίσκι, κόκα κόλα, κόκκινο κρασί) και απορρυπαντικό (π.χ. πράσινο καθαριστικό πιάτων χρησιμοποιώντας μόνο τον αφρό) για λιπαρούς . Στρώστε πάλι το πέλος προς την σωστή κατεύθυνση και αν χρειάζεται στεγνώστε και με πιστολάκι.
 • Για πιο στερεούς λεκέδες απομακρύνετε τους αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία.
 • Σε περίπτωση που δεν αντιληφθείτε ότι κάτι έπεσε στο χαλί σας και εντοπίσετε κάποιο λεκέ αρκετά αργότερα, όταν θα έχει πια στεγνώσει, χρησιμοποιείστε κάποιο απαλό καθαριστικό για μάλλινα ρούχα ή ειδικό σαμπουάν χαλιών και αποφύγετε τα δυνατά απορρυπαντικά.